Her har jeg tenkt å dele noen av alle tipsene jeg samlet sammen da jeg var ute og loffet.

HVORFOR AKKURAT TOGLOFFING MED INTERRAIL?

Det å kunne reise fritt, hvor som helst og når som helst, er en god følelse. Med tog får en også sett så mye mer av Europa enn bare de stedene som står på egen loffe-liste. Tenk dere et nattog fra ett land til et annet, med solnedgang i horisonten. Vind i håret og dele latter med nye venner. Det er fint, kan jeg love dere. Å veksle mellom mange språk og kulturer, så fantastisk. Å reise med tog er virkelig noe jeg anbefaler.

HVILKEN INTERRAIL-BILLETT SKAL JEG VELGE?

Jeg skaffet meg en 30-dagersbillett, som logisk nok betyr at man har mulighet til å reise fritt i de 28 landene billetten gjelder for, i 30 dager.

Noe en skal være oppmerksom på, særlig når det er høysesong, er at togene iblant blir fullbooket. For å slippe å bli sittende i en trang gang på en åtte timers togreise, eller i verste fall ikke få bli med i det hele tatt, er det best å reservere plass. Det gjør man lettest på togstasjonen i den byen man er i. Og takket være Interrail-billetten koster en slik reservasjon bare litt over hundrelappen.  Ring gjerne vår support på 08-52 95 600 for å få vite hvordan alt fungerer, hva man må tenke på og hva man bør gjøre. Det gjorde i hvert fall vi, og det fungerte bra som bare det. Underveis på reisen fikk vi også mye hjelp av appen «RailPlanner».

HVOR SKAL JEG BO?

Det kommer selvsagt an på hva slags overnatting man leter etter. Om det skal være et rolig område, eller om man vil ha litt mer fart og liv rundt seg. Vi lette alltid på booking.com og hostelworld.com (last ned appene deres til mobilen). Kikk litt rundt og se hva andre har skrevet om overnattingsstedet, og sjekk om det har tilgang til kjøkken. Hvis man har tenkt å lage egen mat, da. Vi forsøkte også hele tiden å finne overnatting i nærheten av togstasjonene. Tro det eller ei, men av og til kan man finne bra hoteller som ikke koster mer enn et hostell.

HVOR MYE GÅR DET MED PÅ EN MÅNED I EUROPA?

Jeg hadde ikke noe budsjett da vi dro i vei. Men alt i alt, det vil si med Interrail-billett, reservasjoner, mat, overnatting, fornøyelser og shopping, gikk det med akkurat i underkant av 20 000 kroner. Avhenger selvfølgelig av hvor man loffer også. Vi var mye vest i Europa. Det er dyrere enn øst.

TIPS TIL PAKKELISTE?

Mange som reiser, velger å pakke i en bag med hjul. Jeg forstår at det er behagelig å slippe å bære på ryggen. Men jeg vil likevel sterkt anbefale ryggsekk. Det er superfleksibelt, og man kommer utrolig lett frem. Ingen klumpete trillebag på slep.

 • En god, liten håndveske.
 • En «all in one»-adapter som passer til alle kontakter.
 • Ladere for mobil og kamera.
 • Viktige telefonnummer og adresser nedskrevet på papir.
 • Bagasjevekt, i tilfelle dere kommer på at dere skal fly et sted.
 • Headset.
 • Et miniapotek med hodepinetabletter, plaster, våtservietter for hender, intim og sminke, bind/tamponger, tabletter mot løs og hard mage og allergitabletter – man vet aldri når man plutselig blir allergisk.
 • Bøker.
 • Vaskepulver i reisepakninger, tørkesnor og klesklyper, slik at du kan henge opp vasken.
 • Kortstokk.
 • Reiselaken, det er ikke alle overnattingssteder som tilbyr laken (jeg hadde også en supertynn sovepose med meg).
 • Skriveblokk og penner, om man skulle ønske å skrive ned all galskapen.
 • Engangskamera, mer som en slik sjarmerende greie.
 • Mageveske for penger og alle viktige papirer – til å ha på magen, under klærne.
 • Regnjakke.
 • Flippflopper.
 • Badetøy.
 • Solkrem.
 • Hengelås, slik at man har muligheten til å låse inn sakene sine på hostellene.
 • Ørepropper, dere vet aldri hvilke EM-snorkere dere kommer til å sove sammen med.
 • Klær så klart, pakk med klær som er bekvemme.
 • Hårbørste.
 • Raggsokker, noen hostellgulv er som is.

Amsterdam, Nederland

Med sine fartsglade syklister, milelange kanaler og særegne hus kan Amsterdam virkelig sjarmere til seg en og annen turist. Jeg ble helt forelsket i denne byen. En båttur på kanalene med Amsterdams historie i ørene er obligatorisk. Morsomt og lærerikt. Vil man se Amsterdam-skiltet utenfor Rijksmuseum, anbefaler jeg å ta besøket der på morgenkvisten mens byen fortatt sover. Vi hilste på Anne Frank og grøsset gjennom hele turen, det anbefales sterkt. Spiste en og annen nattcrepés langs kanalene. Hvis man vil finne hyggelige spisesteder, eller hvis man er glad i vintagebutikker, ta en spasertur til De Negen Straatjes (de ni gatene). En kveld gikk vi og tittet i Red Lights Secret. Et museum som ligger midt i Red Light District, der man får se hvordan området var før og er nå. En ganske interessant severdighet å besøke. Man går ut derfra med større perspektiv. Red Lights i seg selv er ikke farlig, likevel kan det være bra å være forsiktig om man kjenner seg kallet til å gå der. Hold dere der alle turistene er, og bli ikke for lenge. Det er strengt forbudt å fotografere.

CORK OG KILLARNEY, IRLAND

Etter et kjempeopphold i Amsterdam tok vi fly rett opp til byen Cork, på kysten av Irland. Imidlertid hadde ikke byen så mye å tilby, så vi bestilte i stedet en dagstur til Cliffs of Moher. Dit kan dere komme med Paddywagon Tours. Med dem får man en irsk dag fylt med slott og ruiner. Irsk musikk og hjemmebrygget øl. Et kjempetips! (Men for guds skyld, vær forsiktig når dere er der oppe, ikke stol på klippekantene). Ta toget til nasjonalparken Killarney. Bestill en ridetur og se parken på den måten. Vi tok rideturen med Killarney Riding Stables. Det ligger et stykke fra sentrum, men de ordner skyss både til stallen og tilbake til sentrum igjen. Så hyggelige. Hvis man ikke er komfortabel med å ri, anbefaler jeg å leie sykkel og sykle rundt. Det er så mye å se, så det holder ikke bare med å gå rundt én dag. Ta dere en tur til Ross Castle og gå ut til halvøyen utenfor. Der finner dere fantastisk skog. Old Weir Bridge er et must om man vil se en typisk irsk bro. Utrolig vakkert. I Killarney bodde vi på Dunloe View Hostel. Kjempekoselig med hyggelige mennesker og morsom husvert. Dit kommer man enklest med buss fra sentrum. Pass dere for frokosteggene på hostellet. De er ikke kokte. Og ikke være redd, det regner alltid i Irland.

PARIS, FRANKRIKE

Når man er i Paris, må man selvfølgelig speile seg i Musée du Louvre (Louvre-museet), rope av lykke på toppen av Arc de Triomphe (Triumfbuen), og offisielt legge håndflatene på Tour Eiffel (Eiffeltårnet). Men, en kveld på elven Seine og alt dere kan ønske dere av mat og drikke gjennom kvelden, er en anbefaling. Glem heller ikke Jardin des Tuileries, gudommelig vakkert. Ønsker dere utsikt over Paris, ta trappene opp til toppen av Triumfbuen. Den som er under 26 år og fra et EU- eller EØS-land, kommer inn gratis og kan beskue hele byen og se hvor vakkert de har plassert buen midt i sirkelen. Eiffeltårnet ser dere også, så klart. Slå dere ned i hver deres ustødige, typisk franske stol og bestill god mat og fransk vin med byens hverdagsliv foran dere. Det er ganske fascinerende. Men aldri skal det skje at jeg noensinne kommer til å kjøre bil i denne byen.

ZÜRICH, SVEITS

Vil dere prøve en typisk sveitsisk matrett, så gå på jakt etter CheeseFondue. Det er sveitsisk ost som man smelter i en kjele, og så dypper kjøtt, grønnsaker og brød i. Vi gikk rundt i Old town, der finnes det massevis av trange brosteinsgater og sjarmerende gatehjørner. Mye kunst og merkebutikker. Også her kan man få se byen ovenfra. I ett av klokketårnene kan man for en billig penge klatre opp til toppen og se det fuglene ser. Da regnet begynte å piske mot brosteinene, sprang vi inn på Café Schober, som ligger i gaten Napfgasse. Dyrt, men med slike røde, tunge gardiner og matchende stoler og bord med gullramme, klarer man ikke å holde seg unna. Så fint og hyggelig. TIPS!! Riktignok har jeg aldri betalt 70 riksdaler for en dessert, men hva gjør vel det.

VENEZIA, ITALIA

En by med bare brostein, kanaler og mennesker vil alltid falle i smak hos meg. Utrolig mange detaljer på husene og kanalbroer av rød teglstein. Ingen biler. Jeg falt virkelig for Venezia. Men det koster skjorta å være der. Vi fant en mindre, men hyggelig restaurant ved kanalene, bestilte pasta og god vin. Vandre rundt til dere går dere bort i byen, det er ganske spennende å se hvor mange gater som finnes. Tusentalls markeder finnes det å rusle rundt på. Gondoltur er et dyrt tips. Men jeg anbefaler å finne hyggelige mennesker å dele turen med, da er det verd å prøve gondol. Totalprisen er 800 kroner for tretti minutter. Kjøp aldri billetter fra kiosk etc., de koster oftest 400–800 per person. Vi fant to trivelige nordmenn som vi delte turen med, og da ble det 200 kroner på hver. Gå til Piazza San Marco og spis lunsj ved sjøen. Gå ikke glipp av Ponte de Rialto, Venezias eldste bro, utrolig vakker. På grunn av de høye prisene ble vi bare én natt i kjærlighetens by. Men jeg kommer tilbake!

BOLOGNA, ITALIA

Den røde mursteinsbyen. Gudommelig vakker by som er full av historie. Mange av fortauene er bygd som arkader, og det finnes tusentalls hyggelige kafeer og restauranter å besøke. Slå dere ned på en kro på Piazza Maggiore og bestill pasta bolognese. For dere kan vel gjette hvor den retten stammer fra. Vi skjønte at det ikke bare er Pisa som har skjeve tårn, Bologna har helt klart to. Om man går langs Via San Vitale får man se begge tårnene Due Torri. Vil man se byens røde nyanser ovenfra (TIPS!), kan man klatre opp i ett av tårnene. Magisk.

PISA, ITALIA

Når vi snakker om tårn, her tråkker man selvfølgelig bort til det skjeve tårn i Pisa, som man også kan komme opp i. Det er ikke bare skakt, det er en utrolig vakker bygning med mange detaljer. Gå videre til middelaldertorget Piazza Gambacorti. Vakker plass der dere finner restauranter og barer. Hostel Pisa er et kjempested å tilbringe nettene på. Topp personale og rom, og man trives som fisken i havet. Riktig god mat også.

HVAR, KROATIA

Hvar er virkelig den avkoblingen man behøver. En ferie fra ferien. Her booket vi oss inn nesten en hel uke og gjorde ingenting. Henge på stranden og bade. Vi leide en leilighet hos Apartments Pape, som jeg sterkt anbefaler. Der får dere fine og freshe leiligheter med uteplass og trivelige vertskap. Beliggenheten er perfekt, nær både stranden, matbutikk og torget. Nede på torget finnes verdens beste isbar. Liker man Kinderegg, vet man hvilken iskule man skal ta. På kveldene finnes det tett med barer langs stranden. En ordentlig poppis er Hula Hula Beach & Bar. Går dere langs sjøen, over torget og forbi alle restauranter og barer, finner dere den til slutt på venstre side. Ta en bok under armen og gå ned til torget. Lei en båt og ta en dagsutflukt til øyene utenfor øya, Pakleni Otoci. Men pass dere for sjøpiggsvinene. De svarte, piggete som koser seg på bunnen. De kan stikke deg i foten, og da blir det kanskje å henge på sykehuset resten av ferien. Ta nattbad når ingen ser på. Og finner dere crepes, kjøpkjøpkjøp. Vil man reise rundt på eventyr, kan man alltids leie en moped eller bil. Man kan ta ferjen til fastlandet på dagstur (tar ca. en time) og kikke seg rundt der. Eller man kan bare puste ut og ligge i en solstol hele dagen. Men glem ikke hvor viktig skyggen er, og solkrem.

BUDAPEST, UNGARN

Budapest er en vakker og stor by. Så vi kjøpte «hop on hop off»-bussbilletter som skulle ta oss rundt hele byen. Det ordnet vi via vårt hostell, Maverick. Et rent og fint hostell som har god sider og deilige senger. Vil man se også denne byen ovenfra (vi elsker disse utsiktene), så kjører bussen opp til høyden. Bussene slutter å gå etter et visst klokkeslett, og det kan være bra å ha litt kontroll på når det er. Slik at man ikke blir stående igjen oppe på høyden, for eksempel. Det tar nok en god stund å gå ned derfra og tilbake til sentrum. Men like fleksibelt som det høres ut, bringer bussen dere (med Budapest-låten på bussens høytaler) til alle høydepunktene i byen, som Budai Vár (Budaslottet) og Hósök tere (Heltenes torg). Hopp av og la øynene hvile på Országház (Ungarns parlament). Dans over Lánchíd (Kjedebroen) som var den første broen over Donau, og den som knyttet Buda og Pest sammen til én by, Budapest. Besøk en av verdens vakreste kirker, Mátyás-Templom (Matthias-kirken). Se også Halászbástya (Fiskerbastionen), den er som tatt ut av en saga. Bli tung om hjertet av å besøke et viktig minnesmerke, Skoene. Spis en trerettersmiddag med godt drikke til, og le etterpå av summen på kvitteringen. Vi var også på en bar som folk kalte for festivalbaren. Det er flere barer over to etasjer. Ligger ganske nær hostellet Maverick. Klarer ikke huske hva stedet heter. Men man kan alltids spørre seg rundt. Og liker dere varme kilder, ta et utendørsbad på Szechenyi-badet.

SALZBURG, ØSTERRIKE

På et slags vis kjente man musikkånden med det samme man satte sin fot i Salzburg. Helt automatisk sang vi «Sound of music» gjennom Altstadt, det vil si gamlebyen i Salzburg. Og den synes jeg man skal besøke. Tipser også om en spasertur opp til byens festning, der man kan bestille en «apfelstrudel» med utsikt til Salzburg og Alpene. Man mister pusten, så vakkert er det. Festningen i seg selv handler mye om historie, pluss at den har mange vakre rom og utsikt å by på.  Et absolutt must er blomsterparadiset Mirabell. Der kan man slå seg ned og få seg litt å spise. Det rakk dessverre ikke vi, men toget i stedet til Hallstatt, der husene klatrer langs fjellsidene. Bli der noen dager og bare gå rundt. Det oppleves som så typisk Østerrike, og er en stor fryd for øyet. Er man mer av det aktive slaget, er alpesjøen, Lake Zellett, et godt valg. Der kan man finne alle slags aktiviteter.

BERLIN, TYSKLAND

Som for veldig mange andre var Berlinmuren vår første stopp i Berlin. For å komme dit tar man T-banen til Berlin Ostbahnhof, der East Side Gallery ligger. En 1316 meter lang vegg med 160 malerier av ulike kunstnere fra alle verdenshjørner. Gå og se Berlins mest kjente severdighet, Brandenburger Tor. Vi gikk til et annet viktig minnesmerke, Denkmal für die ermordeten Juden Europas, det er minnesmerket over jødene som ble myrdet under andre verdenskrig. Vil man se mer fra krigen, kan man besøke det underjordiske Berlin. Er man en kaffeelsker, sies det at The Barn har verdens beste kaffe. Jeg er selv en te-pimper, så kan dessverre ikke si om det er verdens beste. Men for all del, tråkk i vei dit og prøv. Vi tok oss også frem til det høye fjernsynstårnet på 356 meter, hvilket man lettest gjør med T-banen til Alexanderplatz. Vil dere vandre langs vakre gater, gjøre røverkjøp på second hand eller ta en varm kopp, er Kreuzberg der for dere.