Vi hadde lenge hatt lyst til å togloffe, kjenne friheten og oppdage Europa.

Utallig mange ganger hadde vi sittet i klasserommet gjennom lange utmattende studietimer og drømt oss bort fra den lille byen vår, ut i verden. Så, en eller annen gang i løpet av den siste høsten på videregående, begynte drømmene våre å bli til planer. Vi begynte å sjekke guider, priser, tog & fly for å gjøre dette til virkelighet. Og virkelighet ble det! To dager etter skoleslutt var vi på vei ut i Europa på en måneds reise.

KØBENHAVN

Vi hadde flybilletter til Paris, men en streik gjorde at vi i stedet begynte reisen vår med tog til København. Kanskje like bra, i og med at det var nettopp togloffe vi skulle!

Her ble vi i to netter og likte oss godt, ganske likt Sverige, men kanskje enda litt mer ungt & moderne.

Vi gikk omkring og havnet på ett eller annet vis på en veldig sjarmerende kirkegård med høye trær.

Etterpå gikk vi langs Strøget (den lengste gågaten med masse shopping) og Nyhavn med de klassiske, fargeglade husene langs havnen. Et must.

Vi gikk også for å se statuen Den lille havfrue. Vi gikk ganske langt for å få se den, men vi syntes ikke det var så spesielt haha.

Vi besøkte også den botaniske hagen. Gratis inngang og fint!

AMSTERDAM

Siden hoppet vi på toget for å ta reisens lengste togtur med masse bytter, 12 timer.

Kom endelig frem til hostellet vårt, Meininger Hotel, var så bra standard! Det opplevdes luksuriøst, fint fellesskap, hadde kjøkken etc. til en kjempebra pris. Anbefales!

Og Amsterdam. Det er ganske så mange turister der, men dere ser jo selv, så fint det er! Gate etter gate preges av sjarmerende bygninger, weed-lukt og piletrær.

Lunsjen tok vi som piknik ved kanalen.

På kvelden gikk vi ut, vi gikk langs Red Light District, som Amsterdam er kjent for. Jeg syntes først og fremst det var ubehagelig og trist. På bildet snirkler køen seg mot Anne Franks hus, som vi droppet nettopp på grunn av køen.

BERLIN

6 timers togreise senere var vi fremme i Tysklands unge & kreative hovedstad.

Her hadde vi skikkelig uflaks med hostellet, vi så bare den lave prisen og bestilte raskt for ikke å miste plassene. Hostellet var utrolig loslitt, det var som et gammelt nedlagt sykehus med lange, mørke korridorer, branndørene og toalettene vil vi helst ikke snakke om. AAPhostel, ikke bestill rom der, les alltid anmeldelser først!

Vi tok S-Bahn til den østre delen av Berlin, som er den «unge» delen av Berlin. Friedrichshain, Alexanderplatz, Kreuzberg etc.

Noe man må gjøre, er å se det som er igjen av Berlinmuren, East Side Gallery, med all den fine kusten.

Berlin er også parkenes by. Vi var mye i Volkspark, en veldig stor og sentral park i Friedrichshain med alt fra raske løpere, veldresserte hunder, frisbeespillende ungdommer og folk som har lyst til å ta seg litt mat.

Vi hadde hørt at nattlivet skulle være veldig bra, men vi bommet helt. Vi var ute sent, som en bør være i og med at det drar i gang temmelig sent, men vi klarte ikke å finne noen klubb som var åpen. Så vårt tips er at man bør bli kjent med noen som bor der og som kan guide. For det er ikke nok å vite hvor, man må også vite når, fordi mange går rundt på de ulike barene og klubbene på ulike tider.

Vi besøkte minnemonument for både romene og jødene som ble myrdet under andre verdenskrig. Uhyggelig, og viktig.

Som togloffere lever man ofte sparsommelig når det gjelder mat (les tomatsuppe og havregryn), så i blant å skeie ut med Lidl-frokost = ferskt brød, oliven, hummus, jordbær, frukt og yoghurt, det var himmelsk.

Vi rakk også å se Checkpoint Charlie, litt secondhandshopping, spise kjempegod vegansk pizza (på Zeus Pizzeria) m.m.

PRAHA

Ingen av oss hadde noe forventninger til Praha, og det var kanskje det som gjorde at det ble så vellykket. På forhånd hadde jeg først og fremst hørt at det skulle være så billig. Og billig var det virkelig, men også utrolig vakkert med gammel arkitektur, fine omgivelser, brosteinsgater, blomster og hyggelige mennesker.

«Brosteinspregede gater mellom høye pastellfargede bygninger

Høye topper og murer som gir utrolig utsikt

‘Åh, så fint’ hele tiden» – mobilnotater

Noe man må gjøre, er å besøke slottet, og hagene rundt slottet. Kjempefint!

En dag var det 30 grader, og vi kjente at vi bare måtte bade. Så vi spurte resepsjonisten på Czech Inn Hostel (kjempebra hostell med hyggelige & hjelpsomme ansatte, bra prisnivå og gode tips om morsomme aktiviteter, anbefales!) om hvor nærmeste sjø var. Vi havnet likevel litt feil og gikk rundt i et naturreservat i to timer før vi fant frem. Men det var verdt det likevel! Veldig fint.

Så ble det midtsommer, og selvsagt måtte det feires! Vi lagde våre egne blomsterkranser, lærte romkameratene våre «Helan går», drakk 11 kroners øl og gikk ut på en fem-etasjersklubb, Karlovy Lázně, som hadde ulike typer musikk i hver etasje.

BUDAPEST

I Budapest gikk vi ut på en Alice in Wonderland-klubb, som het Instant, med masse ulike, små rom, gikk opp på en høyde med frihetsstatue på toppen (Gellért Hill), klippet oss billig, bodde billig (80 kroner natten! Veldig billig å bo i Ungarn), vandret rundt, spiste godt & traff mange herlige folk.

I denne parken holdt vi til en dag, vi leide en tråsykkellignende bil og kjørte rundt og spilte Georg Ezras «Budapest» på høyeste volum. Senere ble samme låt spilt over høyttalerne i parken, og fontenene sprutet vann i takt.

KROATIA

På dette punktet var vi blitt godt forsynt av turist-severdigheter, vi ville ha solferie. Så til Kroatia!

ZAGREB

To netter ble tilbrakt i Kroatias hovedstad. Den ligger litt inne i landet, så havet var ikke så lett tilgjengelig. Men det fantes en sjø i nærheten. Da vi kom dit, så vi at selve badeplassen var på den andre siden, så man måtte gå ganske langt rundt, det ville de ikke og tok en snarvei 😉

Vannet var fint til å være en innsjø! Morsomt var det også at resepsjonisten på forhånd sa: «It’s disgusting, don’t go there.»

Spiste pizza sammen med en ny venn. En kveld gikk vi på Museum of Broken Relationships, det var sånn passe. Jeg hadde hype’et litt for mye på forhånd, hehe. Men helt klart verd et besøk, deresemigrasjonshistorier og kjærlighetshistorier innenfor familien var veldig fine & triste.

RIJEKA

Siden dro vi til kysten for enda mer sol og bad. Vannet var som en drøm. Så klart og fint, og steinene brennhete.

«Saltstripete hår

Dryppende øyevipper

Globusrunde solbriller

Lyseblå bakgrunnsfjell

Parasoll, solkrem og

Krystallklart dypt vann» – mobilnotater

ITALIA

Vår siste destinasjon på reisen var Italia! Vi bodde i et område som heter Marina de Massa. Mine venner jobbet på et hostell der forrige sommer, så de ville hilse på.

Her fortsatte vi å bade, avkjøle oss i skyggen med massevis av gelato, spise italiensk pizza og ha noen dager til ikke å gjøre noe spesielt. Slik man behøver en gang i blant.

Jeg anbefaler virkelig et slikt opplegg, å avslutte togloffingen med en solferie, for da rekker og orker man begge deler – å oppdage og å koble av.

Vi besøkte Cinque Terre, som er 5 små byer med små fargeglade hus langs sjøen. Var utrolig vakkert! Vi gikk langs vansdringsleden/høydene mellom de små byene, noe som til tider var ganske krevende, men så verd det på grunn av den fine utsikten. Å bade i det krystallklare vannet og spise nybakt foccacia og pizza etterpå var vidunderlig.

Så var togloffingen slutt. Og oj for noen opplevelser vi har hatt. Om noen akkurat nå lurer på om de skal reise eller ikke, sier jeg reis!

Det finnes så mange nye steder, mennesker, inntrykk og minner å oppdage. Det gir så utrolig mye å reise, og ingen togloffing blir den andre lik, fordi det er de mange menneskene man møter underveis, som gjør reisen. Å togloffe gjør også at man kjenner at man reiser på en helt annen måte, det er til og med ganske billig og miljøvennlig. Reis! ☺

«Jernbaneskinner og metervis av langstrakte gulgrønne enger. Kilometer etter kilometer, by etter by, land etter land. Ikke-eksisterende wifi, nakkeputer, kortstokker og utleste boksider. Å stige på og stige av. Å kjenne friheten.»