Det dere nettopp så, var en video jeg filmet og satte sammen da jeg togloffet en måned i Europa sommeren 2016. Leser dere videre, forteller jeg mer detaljert om hvert sted og gir små tips som det kan være bra å tenke på om man skal gi seg i vei. Enjoy!

KØBENHAVN

Min reise begynte med en laaaaaang togreise fra Sundsvall ned til København sammen med min venn Sofia. Jeg hadde egentlig ingen store forventninger til denne byen, for jeg så den mest som et stopp på veien ned til resten av Europa. Men oj, så feil jeg tok. Elsker København og reiser mer enn gjerne tilbake dit. Vi bodde på et hostell like ved Nyhavn som het Generator Hostel, fresht og herlig stemning blant alle backpackerne.

København var glohet, ca 30 grader varmt i slutten av august. For det meste gikk vi rundt og nøt det herlige været og atmosfæren. Vi gikk blant annet til Den lille havfruen, men det viste seg at turen dit gjennom kastellet var mye bedre enn selve statuen. Vi gikk også opp i ett av de mange utsiktstårnene som finnes i København, det vi var oppe i, het Tårnet og hadde gratis inngang. Superfin utsikt over de fargeglade takene, men samtidig ikke for høyt for en som har høydeskrekk.

Vi spiste masse god mat, blant annet på Grød og 42 Raw, der de hadde gode Acai Bowls for dere som liker det. Om dere ikke har prøvd en slik, synes jeg definitivt dere skal gjøre det på 42 Raw. Bildet viser en yoghurtskål fra Grød.

BERLIN

Neste stopp på reisen var Berlin. Hit tok vi oss med nattbuss fra København, hvilket i seg selv var en opplevelse. Til og med visse nattbusser mellom europeiske byer inngår i Interrail-billetten, så om dere får panikk (som vi fikk) fordi toget dere tenkte å reise med er fullbooket, så kan nattbuss eller vanlig buss være et alternativ.

I Berlin bodde vi i en bydel som heter Mitte. Kanskje litt langt borte fra the action om man reiser til Berlin for å prøve nattlivet. Men vi fant et hostell som kostet i prinsippet null og ingenting med gratis frokost (HostelO). S-Bahn er et togsystem (type lokaltog) som dekker hele Berlin og som inngår i Interrail-billetten. Man behøver absolutt ikke kjøpe T-banebillett om man reiser til Berlin med Interrail, med S-Bahn kommer du deg over alt, og toget går regelmessig og også langt ut i de små timene.

Blant severdighetene vi besøkte i Berlin, var TV-tårnet, der man fikk utsikt over hele Berlin, East Side Gallery og Holocaust-monumentet. Om man har tid og råd, finnes det også masse museer, men dessverre rakk ikke vi å besøke dem.

VENEZIA

Ett tog og ett nattog senere befant vi oss i Venezia. Dette var det eneste stedet jeg hadde vært tidligere, og jeg var ikke alt for imponert av byen fra før. Vi stoppet i Venezia i ca 4 timer, og det var mer enn nok, ifølge meg behøver en ikke så mye mer. Men jeg er jo preget av at jeg allerede har tilbrakt en del tid i denne spesielle byen på vann.

Så klart kan man bli lengre i Venezia og slentre rundt mellom kanalene i all uendelighet og oppdage nye sjarmerende hus og gondoler rundt hvert hjørne. Om man vil ha vakre Instagram-bilder, er alle broene over kanalene – som det virker som det er millioner av – perfekte for det. De severdighetene vi besøkte, var Markusplassen og Sukkenes bro, begge overfylt med turister. Om man har råd, ville en tur med gondol være fint, men dessverre koster det en god slant.

ROMA

The Eternal City var neste stopp. Det er ikke så rart at den kalles nettopp Eternal City, hvor enn man går, finner man en bygning, et kunstverk eller en statue som har vært der i 2000 år. I Roma kom vi på den fantastiske ideen å leie en leilighet via hjemmesiden Airbnb. Nå behøvde vi ikke lenger dele rom med 4 andre i et rom uten AC der man måtte låse inn sakene sine hver gang man forlot rommet. Vi bodde 5 minutters gange fra Colosseum med eget kjøkken og toalett. Halleluja. Riktignok koster de fleste freshe Airbnb litt mer enn en seng på et hostell, men dette kan man spare inn ved å lage egen mat i leiligheten. Fra og med nå kom jeg til å leve på Pasta Pesto med Mozzarella og Salami, og Sofia levde på Havregrynsgrøt.

Første dagen i Roma regnet det, og vi var helt utslitt etter intensiv reising. Vi tillot oss selv å ta en hviledag og tilbrakte dagen med å se på filmer med handling fra Roma. Kanskje litt lame, når vi hadde virkelige Roma bokstavelig talt rett utenfor døren, men utrolig nødvendig.

Andre dagen ble selvfølgelig en turistdag 2.0. Vi gikk til alle de mest populære severdighetene som Roma har å tilby. Colosseum, Pantheon, Fontana de Trevi og Spansketrappen. Vi rakk til og med litt shopping i en av mine favorittbutikker, Brandy Melville, der jeg brukte aldeles for mye penger, ettersom den ikke finnes hjemme i lille Sundsvall.

GENOVA – CINQUE TERRE

Vi hoppet på et tog på Rome-Termini og bega oss til Genova, en av de største byene på den italienske riviera. Dette hadde vi som utgangspunkt for å utforske det romantiske området Cinque Terre. Vi bodde på Airbnb hos en italiensk familie i deres leilighet ovenfor en kirke, vi reiste tidlig på morgenen med tog ut til noen av byene langs kysten og kom hjem sent på kveldene.

De regionale togene i Cinque Terre inngår også i Interrail-billetten, og ingen reservasjoner er nødvendig. Bare å klatre om bord og tøffe i vei ut på spennende eventyr.

Her spiste vi pasta og pizza på sjarmerende restauranter og jeg drakk min favorittdrikke, Lemon Soda, som dessverre ikke finnes hjemme i Sverige, så vidt jeg vet. Unnet oss ordentlig italiensk is en ettermiddag i Santa Margherita Ligure. Mums!

NICE OG DEN FRANSKE RIVIERA

To korte tog fra Genova og vi befant oss nå i Nice. Vi bodde også her via Airbnb i en leilighet som lå midt på shoppinggaten. En seng, et lite trebord med to ustødige stoler og en kjøkkenkrok. Mer behøver man ikke.

Da vi var i Nice, passet vi også på å ta en dagstur til nærliggende Monte Carlo. Det var helt bisart med den ene båten mer luksuriøs enn den andre. Her gikk vi også for det meste rundt og lot som om vi hørte hjemme i byen, selv om vi egentlig var to loffere.

I Nice besøkte vi ikke så mange severdigheter, men slappet i stedet mest av på stranden rett nedenfor leiligheten vår. En dag tok vi også toget 7 minutter øst for Nice til Villefranche-Sur-Mer. Supersjarmerende liten by med mye bedre strand enn den som finnes i Nice. Anbefaler sterkt å reise dit en dag om dere er i Nice og vil sole dere og bade.

PARIS

Toget tok oss videre til Paris, der søsteren min hadde bestemt seg for å møte oss. Her kjøpte vi T-banebilletter for å kunne ta oss lett frem mellom stedene og også for å kunne reise ut til Disneyland senere.

I Paris kjørte vi opp i Eiffeltårnet, tok en snartur til Triumfbuen, Notre-Dame, Sacré-Coeur og et besøk på slottet (Versailles). Vi unnet oss også dyre macaroons på La Dureé som smakte utrolig godt.

Siste dagen i Paris tilbrakte vi i Disneyland. Magisk. Eventyrlig. Fantastisk. Der har dere noen superlativer som beskriver det beste stedet på jord.

AMSTERDAM

Siste stopp på reisen ble Amsterdam, før vi tok flyet hjem fra Schiphol. Dessverre ble jeg syk i Amsterdam og orket ikke gjøre så mye. Her bodde vi på et hostell i et rom med med 20 andre jenter uten AC. Ikke optimalt når jeg hadde feber, kan jeg fortelle. Vi klarte likevel å gå til Anne Frank House og sette oss på benken der Hazel og Augustus satt i The Fault in Our Stars. Og så kjøpte vi suvenirer til familiene der hjemme.

Nå er jeg hjemme fra togloffingen min og er ikke ferdig med å tilfredsstille lysten til å oppdage verden.  I april reiser jeg og søsteren min i vei på en jorden-rundt-reise. Om dere vil, kan dere følge oss på Instagram, @vaihoadventures eller besøke min YouTube-kanal @idavaiho. Der kan dere også finne flere videoblogger fra togloffingen min.