Europarundt.no

Reisebeskrivelser

Våre lesere har vært ute på Interrail. Nedenfor har vi samlet alle tipsene deres.

Theas reise med Interrail

Om meg

Hei! Jeg heter Thea Helen og er ei reiseglad jente fra Sunnmøre. Jeg driver bloggen reisetuppa.blogg.no hvor jeg poster om reisene mine og tips du kan ta med deg videre til din reise! I tillegg lager jeg videoer på Youtube, som hovedsakelig handler om mine reiser under navnet «Reisetuppa». Jeg har også en Instagram med navnet «Reisetuppa» der jeg fyller feeden med reiser og turer. Kanskje du finner inspirasjon til din neste tur?

Introduksjon

Sommeren 2018 la jeg, kjæresten min og bestevenninnen min ut på en 30 dagers tur med interrail global pass. Jeg selv og bestevenninnen min har allerede vært på en liten interrail tur sammen, sommeren 2013. Da var hoved destinasjonen YMCA festivalen i Praha. Dermed hadde to av tre allerede hørt om interrail, før vi valgte denne reisemåten for sommeren 2018.

Jeg og bestevenninnen min har alltid hatt et reisehjerte og har drømt om å reise sammen rundt om Europa allerede fra ungdomskolen. Vi satt et mål som 14 åringer at når vi var 18 og 19 år SKULLE vi dra på interrail! Koste hva det ville, for vi skulle dra å utforske Europa sammen. Etterhvert som årene gikk skaffet vi oss begge jobber for å realisere Europa drømmen. Når vi endelig hadde spart opp nok, kjøpte vi 30 dagers global pass høsten 2017. Vi fikk 15 % på totalprisen noe som gjorde at pengene vi sparte oss, kunne gå til noe artig på turen!

Lurer du på hvordan du kan få rå til å realisere backpacking drømmen? Jeg har satt sammen et innlegg om backpacking budsjett, hvor jeg går innom temaene: planlegging, typiske kostnader før reisen og hva mitt budsjett innebar.

Når du leser at vi hadde drømt om dette lenge, tenker du at turen var nøye planlagt. Slettens ikke! Interrail turen var så vidt planlagt, vi bestemte oss for å være så spontan som mulig og la skjebnen bestemme. Vi hadde lagd en liten liste med noen få steder og attraksjoner vi absolutt hadde lyst å se eller gjøre. Resten var som sagt lagt opp til skjebnen. For hva er ikke bedre enn å få tips hos de lokal kjente?

24. Juni 2018

Tidlig på Sankthansaften dro tre forventningsfulle ungdommer til togstasjonen på Åndalsnes. Sekkene som rommet 75L var fylt fra bunn til nesten toppen av åpningen. Etter turen lagde jeg en liste som jeg valgte å kalle for «Tenke-listen». Tenke-listen består av utstyr som jeg var takknemlig for å ha med. Samtidig utstyr vi ikke hadde tenkt på før vi reiste sammen. Vi reiste med utvilte kropper og humør på topp når vi dro på vår første av 37 togbytter.

Hele dagen ble brukt til tog. Fra Åndalsnes må man alltid bytte på Dombås. Videre fra Oslo-S valgte vi en omvei. Omveien gikk fra Katrineholm i Sverige til Stockholm-C. Da fikk vi valget med å få en natt i sovekupe. Hva er vel ikke bedre enn å få sove i en seng men samtidig komme seg videre til destinasjonen sin? Med litt over 7 timer med søvn var vi som nye igjen etter gårsdagens lange dag.

AMSTERDAM, NEDERLAND

Det første stoppet vårt ble storbyen Amsterdam i Nederland. Her tilbrakte vi 24 timer. Hva kan man gjøre i Amsterdam på 24 timer!? Jo svaret er mye! Det første vi gjorde var å lete frem et billig hostel. Hostelet vi landet på ble Amsterdam Hostel Uptown. Hostelet ligger midt i Amsterdam blandt mange muligheter, som blant annet shopping i den største handlegaten, Kalverstraat 15 minutter unna, og Anne Fanks hus 1,4 km unna osv. Noe som var kjipt med hostelet er at det ligger en ca 30 minutters gåtur unna sentral stasjonen i Amsterdam. Men om man vil ha alt i nærheten er dette området et godt valg som overnattingssted.

Å overnatte på Amsterdam Hostel Uptown kostet oss litt mer enn vi trodde grunnet noe styr med nettsiden, uheldigvis. Men om du søker opp hostelet på booking.com kan du se hvilke priser de ligger på per natt. Sist jeg sjekket lå de på Ca 119-300 kr per dags dato. Dette er for en seng i en sovesal. Huff tenker du. Sovesal? Er det trygt? Hva med verdisaker? Vi lå i en sovesal med 6 senger men det var bare 2 andre fremmede med oss den natten. Heldige som vi var, var de veldig hyggelige og ville egentlig bare sove. Klart man kan møte på alle slags typer når man sover i en sovesal, men dette bruker å ordne seg. Jeg tok fremdeles forhåndsregler med å ha en sikkerhetslomme inntil kroppen min, hvor jeg hadde pass. Videre hadde jeg kredittkort i bhen min som jeg lå med og sist men ikke minst det vanlige bankkortet i midten av sekken. Senere byttet jeg om rekkefølgen på disse verdisakene. Men jeg hadde aldri kortene sammen med mobilen, noe jeg komt til å være takknemlig for at jeg ikke gjorde senere på reisen.

Et tips er å sove med sekken som hodepute ved å snu den eller gjør det samme bare med beina oppå. Dette er for å ha sekken i nærheten av deg selv og eventuelt kjenne om noen rykker i den når du sover.

Noe annet som er greit å vite om hostel første gang du overnatter hos et, er at det er lurt med en liten sommer sovepose eller lakenpose. Du får dyne og pute men jeg velger alltid dette bort ettersom jeg er redd for sengedyr! En annen ting som kan virke uvanlig for deg, er at hostel resepsjonen tar bilde av eller skriver ned infoen du har på passet ditt. Dette er helt normalt og er en sikkerhet trygghet om noe skulle skje med deg eller hostelet.

Siden vi kom på kvelden, var vi utslitte og ville bare spise. Spise!? Hvordan skal jeg som vegetarianer få tak i vegetariansk mat i et fremmed land? Det viste seg å være vanskeligere enn først antatt. Jeg har appen «too good to go» så jeg vet at det alltid finnes mat som kan reddes for en billig penge. Det var det også i Amsterdam. Problemet her er at teksten på appen stod på nederlandsk og det gikk ikke an å kopiere for å så lime det inn i google translate. Så jeg kjørte på og trodde det var vegetariansk etter bildene på restauranten. Dette viste seg å være fylt med store kjøttbiter, men jeg fikk noe på siden som var vegetariansk. Så dagen etterpå var det full jakt på matbutikk som tilbydde noe brødmat.

Som sagt er hostelet sentralt. Ca 18 minutter unna ligger Madame Tussauds. Vi valgte denne attraksjonen fordi jeg hadde samlet opp på forhånd noen kuponger som jeg fant på baksiden av en frokostblanding jeg spiste. Disse kupongene gav 5x personer 50 % rabatt på billetten. Dette kunne ikke 2 av 3 sunnmøringer gå glipp av!

Det var utrolig kult å få barndomsminner frem, der alt man ønsket på jord var å få tatt bilde sammen med favoritt kjendisen! Mange av voksfigurene var så realistiske at jeg måtte studere to ganger før jeg kunne fastslå at det var voks.

Vi hadde også tenkt oss på Anne Frank museet som lå nært hostelet. Men dette fikk vi dessverre ikke til da museet er veldig populært, spesielt om sommeren. Vi var rett og slett for sent ute med å bestille inngangsbilletter. Men dagen videre ble ikke brukt til å ligge på latsiden. Den besto av shopping, utforsking og bildetaking.

Videre fra Amsterdam hadde vi egentlig tenkt å dra til Paris i Frankrike. Her hadde vi ting på den lille listen som vi lagde på starten. Vi skulle besøke Versailles, Eiffeltårnet, Disneyland og spise loff! Men dette ble ingenting av siden alle overnattingsplassene var opptatt. Hva kan man si? Det var jo høy sesongen i året. Kanskje det var like greit, for noen få dager senere på turen fikk vi vite at det var tog streik i Paris. Så vi hadde blitt værende i Frankrike lengre enn vi ville. Med nedstemte følelser i øyeblikket vi fant ut at det var fullt på alle overnattingsplasser i Paris, måtte vi dra videre en annen vei.

La Spezia -> Monterosso -> Manarola, Italia

Bestevenninnen min hadde allerede vært i Monterosso og Manarola flere år bak i tid. Så hun viste hvordan det var der. Hun viste at med det lavbudsjettet vi hadde med max 300 kr per natt kunne vi ikke bo i verken Monterosso eller Manarola. Så da begynte søkingen hvor vi kunne bo. Valget ble lett med en leilighet til ca 233 kr per person hver natt i nabobyen La Spezia. Leiligheten fant vi hos Apartment Camere Cinque Terre Andrea og kan enkelt letes opp på booking.com. Denne leiligheten ligger bare 0,2 km vekk fra togstasjonen i La Spezia, noe som gjorde det veldig enkelt å komme seg til Cinque Terre sine berømte kystlandsbyer. Lyst å vite mer om de berømte kystlandslandsbyene i Cinque Terre?

La Spezia var ikke spesiell i våre øyne, men en flott by med gode restauranter og isbarer. Jeg og kjæresten min hadde helst lyst å se Manarola. Byen med de flotte husene og det fikk vi. Siden det er høysesong om sommeren i Cinque Terre var det overfylt med turister. Men det trenger ikke å være en dårlig ting, da er det bare flere man kan spørre om å ta bilde for deg!

Den flotte kystlandsbyen Manarola tilbyr en fantastisk utsikt. Foto: @Espurofficial

Et tips er å ikke spise i Manarola eller Monterosso. Vi gjorde det i Manarola og prisen ble samme som den hadde vært her i Norge. Anbefaler å ta med eventuelt matpakke i en sekk eller spise i nabobyen La Spezia for en betydelig billigere penge.

Når 3 ungdommer drar ut på tur er de som oftest ivrig på å bade. Varmen slo oss i fjeset hvert minutt og en svømmetur hørtes helt fantastisk ut! Det er en klippe i Manarola, så der er muligheter for å svømme seg en liten tur der. Men vi valgte å ta lokaltoget videre til en annen nabolandsby som heter Monterosso. Jeg mener selv at denne byen besto så vidt av noen hus og resten badestrand. Det er den korteste veien fra en togstasjon til en badeplass som jeg har opplevd.

Det er en utrolig fin sandstrand der, men husk at når det er så varmt i lufta «brenner» sanden. Derfor er det viktig med badesko, evt crocs eller sandaler. Det som var litt kjipt her var at ingen av oss hadde med løsepenger. Solsengene koster en viss pris for en hel dag. Dette orket ikke vi å bruke penger på, så vi gikk et stykke vekk hvor det var en felles plass for de som ikke ville betale for sandsenger. Samtidig er det viktig å passe på sakene sine når man er så mange på en plass. Det gikk ofte rundt folk som ville at du skulle kjøpe noe, enten det var snorkel eller klær. Dette er jo en god ting om du mangler noe å dekke ryggen din med osv.

Ønsker du å se fra La Spezia, Manarola, Monterosso? Se under

Pisa, Italia

Pisa er byen med den verdensberømte attraksjonen det skjeve tårnet. Den siste etasjen av det skjeve tårnet ble bygd i år 1372, over 199 år senere fra den første etasjen ble bygd. Årsaken for at Pisa tårnet er så skjevt er at bygningen ble konstruert feil allerede fra begynnelsen av, men det var først når den tredje etasje ble bygd at de begynte å se at tårnet var skjevt. Det har også vært så skjevt at tårnet måtte gå gjennom stabiliseringsarbeid. Jeg er helt sikker at Pisa har annet å tilby enn den verdensberømte attraksjonen. Vi valgte dessverre og bare se tårnet for å så dra videre til Roma. Men likevel fikk vi sett en god del av byen ettersom vi kom fra togstasjonen som ligger veldig sentralt i forhold til det skjeve tårnet. Det vi burde gjort når vi kom til Pisa var å låse inn sekkene våre i skapene som tilbys på jernbanestasjonen, men dette gjorde vi ikke. Fra jernbanestasjonen til det skjeve tårnet er det omtrent 2 km å gå. Dette trodde vi ikke var så langt med en tung sekk, men tro om igjen! Jeg vil anbefale å låse inn ryggsekken på jernbanestasjonen uansett om dere skal bare frem og tilbake fra tårnet. Bygningene rundt om i byen gir den typiske italienske følelsen og folkene som bor der er gode tvers gjennom!

Siden vi var i Pisa i turistsesongen var det vanskelig å få det “perfekte” bilde ved det skjeve tårnet i Pisa. Men vi klarte å få bilder likevel! Om det blir en “neste gang” til Pisa, skal jeg gi selve Pisa en sjanse til å vise hva byen er god for.

Roma, Italia

Varme slo fjeset når vi satte foten utenfor toget. Vi trasket ut av jernbanestasjonen for å få et overblikk over Roma. Nå var det en annen ting som slo oss i fjeset, urinlukt. Urinlukten var i store deler rundt området ved jernbanestasjonen. Dette er det ikke mange som sier, men jeg likte ikke Roma så godt som alle andre gjør, og dette er en av grunnene.

Dette var første gangen jeg skulle ta avgjørelsen om hvilket hostel vi skulle overnatte på, uten å snakke med de to andre. Valget falt på Juno Pantheon som ligger i gamle byen av Roma. For oss som ville spare penger synes jeg dette valget var fantastisk, helt til vi skulle gå dit. Det tok ca 45 minutter å komme seg gjennom 35 grader varme til overnattingsstedet. Ikke tenk negativt med en gang, for dette hostelet var koselig. Når jeg hadde booket tok eieren kontakt på mail og spurte oss om vi trengte noe. Hun var rett og slett et virkelig flinkt vertskap. Vi hadde et eget bad og eget soverom. Det eneste som bør passes på er at man får nøkkelen fra en restaurant rett over boligen. Her må du betale byskatt som du må i de fleste byene i Europa. Dette gjorde vi selvsagt og fikk nøkkelen. Men etter interrail turen fikk jeg mail om at vi ikke hadde betalt byskatt. De vi hadde fått nøkkelen med hadde benektet for hostel eieren å ha fått byskatt pengene fra oss. Dette benektet jeg tvert og sa hvordan vi betalte for å få nøkkelen. Vi hadde til og med fått en slags kvittering. Så her er en lærepenge, alltid dokumenter fra Hostel/leiligheter at du har betalt.

Bortsett fra styret som kom etter interrail turen har jeg ikke forandret synet på dette hostelet. Som sagt var vertskapet utrolig vennlig. Vi fikk med en lapp hvor vi fikk gratis croissant og kaffe hos en fantastisk cafe noen minutter unna. Vi hadde en fantastisk tid i gamle byen i Roma. Juno Pantheon ligger bare 3 minutter unna Navona Square og Pantheon. Matbutikken var også et kort stykke unna, noe som gjorde at vi ikke trang å spise på restaurant.

Under kan du se en video hvor vi er i Pisa men ender opp i Roma, hvor vi sitter ned og prater om dagen.

Etterhvert bestemte vi oss for å flytte oss nærmere til togstasjonen. Vi dro til Colosseum men gikk ikke helt inn. Vi sa oss fornøyd med å se bygningen utenfor.

Ancona, Italia -> Patras, Hellas -> Akrata, Hellas

Nå som vi hadde sett oss ferdig med Italia måtte vi finne den raskeste og beste veien til Hellas. Vi hadde flere ruter i hodet men endte opp med å dra til havnebyen Ancona i Italia for å så ta en båt med Anek Lines neste dag for 40 Euro.

Når vi kom inn med toget til Ancona så vi ei strand et stykke unna. «JAA» sa bestevenninnen min. Nå er det bestemt hva vi skal gjøre her før vi drar videre tenkte jeg høyt. Og akkurat dette ble det. Tre rastløse ungdommer i 30 graders varme trasket rundt for å finne veien til badeplassen, men til ingen nytte. Vet dere hvorfor? Fordi her er det bare hovedvei. Du kunne se fjeset mitt bli rød av alle slags følelser. Det gikk til et punkt at jeg sa nå er det nok, nå går vi på en matbutikk og kjøper godis for å se på Netflix resten av kvelden. Det er i sånne øyeblikk du skulle ønske at dere var bare to eller 4 personer som dro i lag. For da kan dere skille dere 2 og 2 for å tilfredsstille alles behov.

Båten til Patras var et hersens styr. Vi sov seriøst rett på dekk ute. Det var varmt og godt om natten så å sove ute gjorde ingenting. Men å sove rett på dekk er det verste jeg har vært med, i alle fall med tanke på ryggen. Det var ingen gode stoler heller i nærheten. Det finnes forskjellige klasser på båten, hvor du kan sove på lugar eller på stoler inne. Dette så ikke vi vitsen i, da prisforskjellene var så store i forskjell. Først trodde vi at vi skulle sove på dekket i 22 timer var en spøk men det var det slettens ikke. Så husk å kjøp liggeunderlag dersom du skal ta Anek Lines.

En skjult skatt

På tur til Hellas fra Ancona, Italia hadde vi ingen anelser om hvor vi skulle dra eller hvor vi rett og slett skulle bo. Dermed var det rein lykke når vi kom frem til kaia ved Patras i Hellas, at vi ikke hadde anelser om hvor tid bussene gikk. En ting viste vi og det var at det ikke går tog fra Patras akkurat nå. Dette er grunnet arbeid på en stor strekning av tog banen (noe de har brukt ekstremt lang tid på). I forkant av turen hadde vi blitt kjent med at tog banene ikke strekker seg ut over hele Hellas. I tillegg til at Hellas er kjent for tog streiker. Men ettersom vi ikke skjønte pæra av hva som stod på busstoppene, stod vi der som tre spørsmålstegn. Over gaten stod det tre Taxi biler som ventet på kunder og lite viste vi at vi var kundene. Bussene videre fra Patras går ikke så ofte som vi håpte på og med null kunnskap om det greske språket, var den raskeste veien å komme seg videre med Taxi. Vi hadde ingen anelser om prisene når det kom til Taxi i Hellas, dermed gikk vi sjenert bort til den ene Taxi sjåføren for å spørre ydmykt om prisen til den nærmeste busstasjonen. Taxi sjåføren var en australsk mann som hadde bodd i Hellas i over 20 år, dette gjorde kommunikasjonen mye enklere for videre veier. Overraskende for oss er det ikke dyrt å ta en Taxi tur i Hellas og vi spurte to ganger for å høre om prisen var riktig. Etter en kort samtale med hverandre fant vi ut at dette var en sjanse vi burde ta.

Da vi satt oss i bilen ble det fort om til en trivelig kommunikasjon. Plutselig spurte han om hvor vi hadde tenkt oss etter det planlagte busstoppet, da ble samtalen om til få ordvekslinger. Med ingen planer i baklommen var sjåføren imponert over at vi ikke hadde planlagt noe som helst unntatt et mål om å se hovedstaden Athen. Uten noen spørsmål kom sjåføren med gode anbefalinger og tips. Da han spurte om hva annet som var hovedmålet å se eller oppleve, svarte jeg kjapt med at jeg hadde lyst å bade i “blått” vann. Anbefalingen sjåføren kom med, var et lite sted som heter Akrata. Med våre spontane tanker fant vi ut at dette måtte vi prøve og ikke minst stole på en som er lokalt kjent. Prisen på Taxi turen var allerede på forhånd avtalt men økte litt ettersom vi gikk for sjåførens anbefaling. Taxi turen landet dermed på ca 800 kr fra Patras til Akrata delt på tre personer, dette var inkludert 100 kr i tips til sjåføren.

Akrata er et lite sted mellom byene Patras og Kiato. Med sine 1429 personer som bor der, var det lite tegn på liv om dagen. Kvelden derimot var det fullt ved strand gaten. Det virker som befolkningen trivest best med kveldstilbudene.

Overnatting

Etter Taxi sjåføren satt oss av ved strandkanten i Akrata, lette vi etter en plass å overnatte ved. Øyekastet landet på et hotell som så bra ut utenfra med både strand senger og utebar.

(Bilde fra booking.com. Klikk på bildet for å komme til booking.com å se videre bilder eller for å booke overnatting hos Akrata Beach Hotel)

Prisen for oss 3 ble ca 230 kr per pers for natten. Rommet var i normal standard form, det var også en balkong som viste en liten gate og stranden fra siden. Med den ekstremt korte veien til stranden med små runde steiner og gratis solsenger (noe som man bør være obs på ved en strand, er at ikke alle solsenger er gratis! ) ble vi liggende og badet i flere timer. Dette førte til at jeg ble kraftig solbrent ettersom jeg undervurderte solen. Selv med 50 i solfaktor må man smøre oftere enn man ville ha gjort i Norge. Vi likte oss så godt i Akrata at vi ble der i 4 dager før vi dro videre.

Mat

Vi ble fort faste gjester hos restauranten Pregio som ligger i samme gate som Akrata beach hotell. Denne restauranten tilbydde den beste pizzaen jeg har spist i mitt liv! Vegetarianer pizzaen var bedre enn den italienske pizzaen vi fikk i Italia og med blide, service innstilte ansatte koste vi oss skikkelig. Videre må man gå et lite stykke opp mot sentrum for å komme til mat butikker. Den eneste mat butikken vi fant var ikke den største, men man finner lett noe man kan knaske på gjennom dagen for å spare litt penger. Her er også lokal baker som tilbyr øye godteri for alle mann.

Butikker

Sentrumet i Akrata er ikke stort, dermed blir det ikke shopping muligheter. De eneste butikkene vi fant var utstyr butikker til et strand besøk. Etter noen timer i vannet fant vi ut at vi ville snorkle under vann og letingen etter en butikk som tilbydde dette var ikke lange veien å gå. Butikken (husker dessverre ikke navn) ligger i samme gate som Akrata Beach hotell, feiltagelsen vi gjorde var å kjøpe snorklene her. Senere fant vi ut at like ved krysset i sentrumet er det en outlet butikk med samme utstyr til et strand besøk. Dermed “tapte” vi noen hundre lapper.

(under kan du se en vlog jeg filmet fra Italia til Akrata, Hellas)

Videre fra Akrata kan man verken ta buss eller tog. Dette er fordi bussen og toget kjører hovedveien og ikke innom Akrata. Man må ta Taxi til den nærmeste buss eller togstasjonen. Vi valgte å ta Taxi til Kiato som er den nærmeste togstasjonen for å komme oss videre til Athen. Prisen på taxi turen lå på ca. 600 kr delt på 3.

Athens, Hellas

Allerede før vi kom til Athen bestemte vi oss for å ikke overnatte i byen. Det er alt for mange som bor i byen så vi følte oss rett og slett ikke helt trygge. Derfor ankom vi Athen tidlig på dagen for å tilbringe hele dagen i Athen for å så ta toget videre til Thessaloniki -> Alexandroupolis.

Det første vi gjorde var å låse inn sekkene våre inn i et skap på jernbanestasjonen så vi slapp å bære rundt på dem. Prisen for å låne et skap er forskjellig. Varmen slo oss i fjeset her og. Det var umulig å gå med bukse da man bare svettet de ut. Vi endte opp med å ta metroen til feil side av byen og da ble det «shopping spree». Det som er så utrolig slitsomt med storbyer er at det er hundrevis av folk som skal det samme som deg. Jeg ventet over en halvtime for å prøve noen klær og komme meg til kassen for køene var så lange. Tålmodigheten ble satt på prøve og svetten rant ned fra kinnet. Da vi endelig var ferdige, tok vi metroen til den riktige siden av byen for å se Akropolis på nært hold. Dessverre var køen så lang og tiden så knapp at en ansatt kom bort til oss og sa det var ikke vits i å vente ettersom det var umulig å komme seg opp til Akropolis på så liten tid. Så husk å komme i god tid før stengetid og kjøp gjerne på nett så slepper du den lange køa. Skuffet var vi men vi lyste fort opp igjen når vi så at det var et museum på andre siden av gaten. Dette stengte også samtidig som Akropolis men det var ingen kø. Vi tok sjansen, betalte ca 5 Euro og fikk sett ruiner av det gamle Athen.

Noe av det første jeg ble fortalt når jeg dro ut for å oppdage verden var å ta godt vare på verdisakene. Godtroende som jeg var fra lille Norge viste jeg ikke hvordan noen kunne stjele verdisaker rett foran øynene mine. Denne hendelsen er dessverre bare en av flere tusen tyverier som skjer i Athen og ellers i utlandet hvert år. Det trikset jeg ble utsatt for hadde jeg aldri hørt om eller tenkt meg om. Alt skjedde så fort at hodet ikke hang med når tyveriet var gjort. Tyveriet var vel gjennomført og jeg er imponert over hvor rolig og ydmyk tyven var. Hendelsen tok plass ved caféen på sentralstasjonen i Athen. Etter en lang dag i Athens gater bestemte vi oss for å sitte på cafeen de 2 siste timene før toget til Alexandroupolis gikk.

En halv time før toget til Alexandroupolis skulle gå kom en ukjent person bort til bordet vi satt ved. Med de lange mørke hår lokkene, de fattigslige klærne og det greske skiltet som personen holdt opp, ante jeg ingen fare om hva personen kom til å gjøre. På bordet lå dessverre mobilen min ubevisst. Mens en av oss var opptatt med et spill på mobilen og to var opptatt med å se på at vedkommende prøvde å ta potetgullet som lå på andre siden av bordet, klarte personen å snike mobilen under skiltet og inn i skjørte sitt. Så fort kan ett tyveri skje om man ikke har verdisakene sine i øyekroken eller på seg. Heldigvis hadde jeg noen timer før tyveriet tatt ut bankkortet mitt fra mobil lommen ettersom man aldri bør ha kort og mobil sammen.

(Under kan du se en av vloggene mine som forteller hendelsen i Athen)

Med alt som skjedde i Athen fikk jeg åpnet opp øyene for personer som er for gode til å være sann. Det er viktig å tenke seg nøye om hvor man har verdisakene til enhver tid og ikke undervurder en millionby eller en liten by. Prosessen for å få tilbake på forsikringen er ganske enkel, det første er å melde i fra til den nærmeste politistasjonen. Siden vi ikke hadde overnattingsmuligheter i Athen den kvelden måtte vi videre for å så melde fra ved politistasjonen i Alexandroupolis. Politiet kan ikke fylle ut en skikkelig anmeldelse om ikke det er i samme by som tyveriet skjedde i. Men politiet kan fylle ut en bekreftelse på at hendelsen har skjedd for at forsikringsselskapet skal få bevis. Kommunikasjonen for å få dette kan være enkel eller vanskelig. For oss ble dette vanskelig ettersom engelsken ikke var på topp hos det greske politiet.

Hvordan kan man unngå tyveri på tur?

De enkleste grepene for å sikre seg for tyveri, er å kjøpe en reiselomme med nakkerem. Dette er en lomme som man har inntil kroppen. Jeg brukte alltid en litt strammere singlet over reiselommen for å kjenne at den var der. Om det ikke blir brukt noe tettsittende klær over reiselommen, kan den fort bli hengenes å “dingle”. Over singleten hadde jeg for eksempel en t-skjorte for at formen på reiselommen ikke skulle vises til alle. Aldri ha kredittkortet og bankkortet på samme plass! Dette er for å sikre deg selv, for om tyveriet faktisk skjer så har man et nødkort som kan brukes. Det samme gjelder med å ha kort og mobil sammen, dette er aldri en god ide.

Et annet sikkerhetstips er å aldri ha kameraet hengende rundt halsen/på ryggen. Dette lærte vi fort når vi stod ved metroen og en mann begynte å riste i kameraet. Forskrekket snudde vi oss til en mann som ville bare advare at dette var enkelt å stjele og flyttet kameraet frem mot magen.

Alexandroupolis, Hellas -> Samothraki

Hvorfor vi landet på en by som er 7 timer unna Thessaloniki er jeg fortsatt ikke helt sikker på. Vi var fortsatt lysten på å bade og etter de fantastiske dagene vi hadde det ved Akrata Beach. Vi hadde lyst å bade en siste gang! Dette fikk vi altså til. Vi bodde på Hotel Vergina i noen netter, som er et helt ok hotell. Minuset her var at vi ikke fikk nye håndduker neste dag, og vi brukte derfor opp alle hånddukene på stranden. Men personene som jobber her er veldig hyggelige, så det var nok bare vi som var litt for sjenerte til å spør om nytt. Avstanden til sentrum er veldig kort og busstasjonen som tar deg til stranden er også i nærheten. Stranden heter Paralía Agías Paraskevís og ligger ca. 30 minutter med buss fra Alexandroupolis.

Hotellet Vergina har ikke noen restaurant, dermed måtte vi finne andre steder å spise. En 5 minutters tur unna er det en gate med forskjellige restauranter. Dette er samme gate som fyrtårnet står i. På dagen er mange av restaurantene stengt, men ikke vær urolig. Det finnes små matbutikker rundt omkring som er åpne. Om dagen er det nesten ingen som er ute, men på kvelden er det full stemning. Vi brukte som oftest å gå på restauranten Al Faro. Denne restauranten anbefales på det sterkeste, personalet er utrolig hyggelig og maten de serverer er variert.

Det finnes også et stort tivoli som er nede med sjøen. I tillegg er det en liten fest bar nede med sjøen. Dette er en grei og rimelig by å besøke. Men! Vi hadde sett på Google Maps at det var ei øy rett utenfor Alexandroupolis, og vi bestemte oss for å dra ut dit. Dette var et fint alternativ for oss, siden vi droppet øyhopping på de mest kjente greske øyene. Det hadde blitt litt for dyrt med tanke på budsjettet vårt.

Vi kjøpte billetter og hoppet på båten som tok ca 2.timer. Her hadde vi booket hotell hos Aeolos Hotel i forveien for å ikke risikere å være husløse for de to neste dagene. Sengene hos Aeolos Hotel er ikke noe å skryte av, det var hardt underlag for å si det sånn. Og den konstante lyden av gresshopper gjorde meg gal tilslutt. Men utsikten kunne jeg ikke ha byttet ut.

Vi brukte som oftest dagene våre på stranden i Therma ettersom dagene var varme og solfylte. Noe som var spesielt var buss systemet deres, hvor vi fikk flere lapper! Maten på Samothraki var heller ikke noe å skryte av, men heldigvis var det en matbutikk i nærheten av hotellet.

Tips: Ta med førerkortet ditt. Her leies ut billige scootere, rett ved kaia.

Under kan du se en liten video fra da vi var i Samothraki

Vi dro tilbake til Alexandroupolis to dager etterpå. Da bestemte vi oss for å bo på samme plass som vi gjorde før vi dro til Samothraki, men dessverre så var alt fult. Vi fant en ny plass som lå et stykke vekk fra der vi bodde før. Hotel Alkyon. Det var et helt vanlig ok hotell, helt frem til vi gikk inn på badet. Badet hadde maur, flue, mygg skulle tro der var en dyrehage der. Så her ble vi bare i 1 natt før vi dro videre oppover i Europa.

Budapest, Ungarn

Vi kom tidlig på morgenen til Budapest. Her ble vi bare i en natt før vi skulle videre oppover. Men vi hadde planlagt en ting før vi kom til Budapest. Det var å dra på det berømte Széchenyi badet. Her er det lurt å legge av en hel dag til bading. For det første er det utrolig mange forskjellige basseng både inne og ute. For det andre utrolig avslappende! Jeg husker ikke helt prisen på dette spa badet men det var innenfor budsjettet vårt. Badet er utrolig kjent i Budapest og bare må besøkes! Den ligger ca 30 minutter unna jernbanestasjonen Keleti.

Men hvor overnattet vi? Vi orket ikke å gå så utrolig langt fra jernbanestasjonen Keleti, hovedstasjonen. Dermed valgte vi et hostel rom (privat) som ikke var langt vekk eller dyrt. Hostelet heter Cindy og er mulig å booke på booking.com. Vi fikk et eget rom men delte bad og kjøkken med andre. Dette er et supert hostel som er VELDIG sentralt og kostet 300 kr for alle tre. Altså 100 kr per natt per person. Her overnattet vi bare en natt før vi dro videre, så teknisk sett var Széchenyi badet det eneste vi fant på i Budapest.

Jeg har dessverre få bilder på turen hjemover, men jeg har denne Youtube videoen fra turen hjemover som kan gi et innblikk på hva vi gjorde.

Berlin, Tyskland

Siden Berlin er et must stopp for å komme seg hjemover, prøvde vi å finne hotell der. Vi prøvde å finne et hotell siden vi hadde lovt oss selv å nyte en luksus natt på et skikkelig hotell. Dette ble ikke så enkelt ettersom store deler av Berlin var booket fra før, men vi fant et tilslutt: Mercure Hotel Berlin City.

I Berlin bestemte vi oss for å være skikkelig turister. Vi kjøpte oss en dagsbillett for trikk og buss. Det første stoppet ble Berliner muren. Muren er utrolig lang og har mange budskaper. Dette er et absolutt «must see» når du er i Berlin.

Videre dro vi til Sea World. Dette er det kuleste akvariet jeg har noensinne vært på. Minuset på Sea World er at akvariene er alt for små for fiskene. Etter dette vandret vi egentlig bare rundt, det endte med at vi ikke fant frem til trikken vi skulle ta tilbake så vi gikk hele veien.

Slit! Vi var så slitene dagen etter at vi hadde lyst å overnatte en natt til. Dette ble vanskeligere enn vi trodde, siden også på hotellet vi hadde booket for en natt hadde ikke plass til en natt til. Men etter 2 timer fikk vi beskjed om vi kunne overnatte på samme hotell allikevel.

København, Danmark

Det tok sin tid med tog til København, siden toget var forsinket med 5 timer. Dette endte med at vi kom til København på kvelden. Vi overnattet på Urben house. Her var det ledig 3 senger i en 12 senger sovesal. Nå tenkte vi at vi fikk en god natt søvn, men det ble det ikke. Det var et eldre amerikansk søskenpar der som var veldig pratsom av seg. De var veldig nysgjerrig på hvor vi hadde vært og hva som fantes i Norge. Dette gjorde at vi også ble pratsom og kom med mange gledelige tips. Nattesøvnen ble deretter halvert. Men det gjorde ingenting. Det var bare en ren glede å få hjelpe andre i samme situasjon som oss.

23. Juli

Dagen vi kom hjem til Norge. Tre slitene ungdommer men hoder fylt med opplevelser og minner. Vi overnattet en annen plass enn hjemme en siste gang. Dette var en leilighet på Grønland. Her hadde vi en god opplevelse og med sentrum så nært kunne vi enkelt tusle oss en liten tur. Men den siste kvelden ble brukt til å handle inn DYRE matvarer (etter en månedstur i utlandet blir man bortskjemt med prisen!) og lagde en etterlengtet taco middag. Vi ladet opp til dagen etter for da skulle vi ta buss hjem i 10 timer. Det ble buss isteden for tog da det var fullbooket på NSB dessverre. Etter 10 timer kom vi oss trygt hjem fra en vellykket interrail tur.

Kunne jeg tenkt meg å dra igjen? Absolutt! har allerede tenkt å dra en sommer i nærmeste fremtid for å besøke landene vi ikke var i. Europa er stort og må utforskes mer!